HomeDiagramsDatabaseMapsForumSkyscraper Posters
     

Go Back   SkyscraperPage Forum > Discussion Forums > Buildings & Architecture

Reply

 
Thread Tools Display Modes
     
     
  #761  
Old Posted Nov 24, 2008, 11:36 PM
muppet's Avatar
muppet muppet is offline
if I sang out of tune
 
Join Date: Sep 2004
Location: London
Posts: 4,319
Guangzhou Fair Exhibition Center












Guangzhou X-Treme, Mark Hemel and Barbara Kuit




Velodrome







Guangzhou TV, Information Based Arhitecture







Reply With Quote
     
     
  #762  
Old Posted Nov 25, 2008, 3:39 AM
RLS_rls's Avatar
RLS_rls RLS_rls is offline
▓▒░
 
Join Date: Apr 2005
Location: Manitoba
Posts: 1,598
It's funny how amorphous blobs with geometric patterns are a fairly new thing and yet they already look tired and old.
__________________
ಠ_ಠ
Reply With Quote
     
     
  #763  
Old Posted Nov 25, 2008, 4:57 AM
mhays mhays is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 15,698
Regardless, they'll look as tired as Brasilia in short order.
Reply With Quote
     
     
  #764  
Old Posted Nov 25, 2008, 5:37 AM
Tom Servo's Avatar
Tom Servo Tom Servo is offline
BANNED
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago
Posts: 3,649
NL ARCHITECTS
GRONINGER FORUM / PUBLIC CIVIC BUILDING / GRONINGER NL
building information n/a in english


























Reply With Quote
     
     
  #765  
Old Posted Nov 25, 2008, 6:40 AM
bgwah's Avatar
bgwah bgwah is offline
TEH KING
 
Join Date: Aug 2003
Location: WA
Posts: 4,203
Quote:
Originally Posted by Evilon Doomm View Post
It's funny how amorphous blobs with geometric patterns are a fairly new thing and yet they already look tired and old.
I've never liked them.
__________________
Favorite Music: Everything except country
Reply With Quote
     
     
  #766  
Old Posted Nov 25, 2008, 6:41 AM
Jibba's Avatar
Jibba Jibba is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Chicago
Posts: 2,486
Quote:
Originally Posted by Evilon Doomm View Post
It's funny how amorphous blobs with geometric patterns are a fairly new thing and yet they already look tired and old.
I feel exactly the same, but I have been having a hard time figuring out why. On a rudimentary level, I think that a lack of symmetry is really what devalues a lot of these forms, even though the details (like the facade of the faceted, angular example above) are very aesthetically valuable.

I'm also a bit perturbed with the current trend of making "organic" a buzz-word regarding contemporary architecture, and its current application makes me wonder if those using the term are conflating "organic" with "unstructured" or "randomly generated." Natural entities constructed of organic molecules and tissues can be some of the most complex and highly-ordered objects in existence. Designs modeled after these types of organic forms are innovative, original, highly-ordered, and spectacularly beautiful (see the Chicago Spire [which was influenced by the helix of a snail shell, whose increasing radii correspond to the Fibonacci numbers] and the work of the architects Benjamin Aranda and Chris Lasch [a lot of their work involves "programming" structures using algorithms derived from natural objects]).

Many of the amorphous structures so en vogue don't engage anyone's architectural consciousness because their forms don't communicate a strong aesthetic message: they are just masses of (often times pretty) materials with no clear superior form to express anything strongly. An object has to be singular in the culmination of its elements; otherwise, it often ends up too haphazard in its presentation to resonate with anyone.
Reply With Quote
     
     
  #767  
Old Posted Nov 25, 2008, 10:56 AM
staff's Avatar
staff staff is offline
low life in a tall place
 
Join Date: Apr 2005
Location: Singapore.SG | Malmö.SE
Posts: 5,546
A video featuring VM Bjerget / Mountain Dwellings in CPH (mentioned a couple of pages back);

Video Link
__________________
Reply With Quote
     
     
  #768  
Old Posted Nov 26, 2008, 5:51 AM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Los Silos Youth Centre
Architects: Lavin Arquitectos - Alejandro Lavín della Ventura, Francisco Miguel Lavín della Ventura
Location: T.M. Los Silos, Isla de Tenerife, España

Collaborator: Alfredo Vilagut Capriles
Client: Cabildo Insular de Tenerife
Contractor: CLECE S.A.
Competition Year: 2002
Construction Year: 2005
Area: Construction: 310.26 sqm, Landscaping: 143.10 sqm
Rigger: Isabel Nichaldas Nazco
Graphic Design: Emilio Z. Estévez Fuentes
Fotografía: Miguel de Guzmán
http://www.archdaily.com/9345/los-si...n-arquitectos/











Reply With Quote
     
     
  #769  
Old Posted Nov 26, 2008, 4:27 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Wissioming Residence, Glenn Echo, Maryland, United States
Remaining true to the original this rebuild is careful to maintain its stunning surroundings
The Wissioming Residence, located in Glen Echo, Maryland, is sited on a heavily wooded lot overlooking the Potomac River. The new house occupies a pre-existing house’s footprint in an effort to minimally disturb the site, removing no mature hardwoods in the process. A new swimming pool is suspended twenty feet above grade to further reduce the impact to the steeply sloping site.

Structural pre-cast concrete planks are employed throughout the project in effort to expedite the construction process, span large open areas and to provide the ability to heat the house hydronically. Combined with a 5” concrete slab and terrazzo flooring the structural system provides additional passive heating. Large overhangs on the glazed southern wall and the tree canopy minimize solar gain in the summer.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10728







Reply With Quote
     
     
  #770  
Old Posted Nov 26, 2008, 4:35 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Villa G, Bergen, Norway
Villa G lies like a white landmark in the soft landscape at Hjellestad, Norway.
The house has a futuristic form but is built with traditional Nordic materials and architectural elements with a good basis in Norwegian building methods. The wooden cladding on the house consists of 3 different sizes mounted in a random pattern. The house has an over-built outside space and the second floor covers the entrance below, helping the house work together with the rough climate on the west coast of Norway.

The architects knew that they wanted a house with clean lines without any visual noise and clutter. This is one of the reasons that most of the closets and storage spaces are integrated into "thick wall" – walls that are at least 60-70cm deep. The kitchen bench is 8 metres long and has plenty of drawers for kitchen equipment and even other things that need to be stored away. None of the electrical outlets are visible and all technology is controlled by a main control panel in the kitchen.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10736







Reply With Quote
     
     
  #771  
Old Posted Nov 27, 2008, 2:57 AM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Canoe Reach Residence, Yeronga, Australia
A stunning new riverside residence for Brisbane
This family residence is sited on a panoramic bend of the Brisbane River, engaging the hill upon which it sits to form a private retreat. Piecing the hill and ascending the stairs, a sequenced view unfolds: the parklands beyond, then the river below and finally the courtyard residence; a contemporary two-storey dwelling sheltered by a parasol roof. The courtyard embraces the notion of an outdoor room for family living.

The U-shaped plan surrounding the courtyard focuses attention towards the river and reduces the building depth for natural cross-ventilation. Living spaces feed off the courtyard level, as does the steel-and-glass living pavilion that reaches across the pool and cantilevers out to take in breathtaking views up and down the Brisbane River. Bedrooms are organised above the living spaces to maintain a hierarchy of privacy and provide uninterrupted views to the river.

The pool area and adjoining sheltering pavilion spill out onto a sculpted grass plane that forms a picturesque cascade down towards the river’s edge and boat pontoon. The result is a residence that employs architectural detail to define spaces and engages the senses, enhancing the occupants’ joy of living.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10702







& especially this one!
Reply With Quote
     
     
  #772  
Old Posted Nov 27, 2008, 3:01 AM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Rural Retreat, Wainscot, New York, United States
New York retreat plants it's roots
The primary challenge was to design for the needs of a yet-to-be-determined client. Another significant question was how to root the house to the earth; the nearly flat site in a young growth forest offered no footing. We responded by reshaping the topography, establishing the first level slightly below grade and sculpting the surrounding terrain into a gentle rise. In addition to anchoring the house, this also allowed the visible volume to be reduced, and enabled the creation of indoor/outdoor spaces that are at once secluded, yet very open to their surroundings.

The house functions (physically and psychologically) on multiple levels – as much an intimate retreat for two (or one) as an accommodating host to an extended family (or numerous guests) – thus promoting multiple, overlapping narratives. Above, the public face; contained, controlled, consistent. Below, the private sphere; free-wheeling and spontaneous. We chose to embrace, rather than deny, this inherent ambivalence – a duality that is universal to the human condition.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10709







Reply With Quote
     
     
  #773  
Old Posted Nov 27, 2008, 4:54 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Elok House, Singapore, Singapore
Concrete, glass, timber and steel meet space, light and nature
This house is an outcome of an owner’s dream to live in a forest setting amidst the urbanized city of Singapore, and an architect’s interpretations of this dream. The house was conceived as a three-dimensional landscape installation, whereby the spaces were then inserted. The section reveals a series of interchangeable rooms floating in a bigger volume of space. This volume is fitted into a terrace plot with a 2-storey high retaining wall at the rear, which was transformed into a pebbled waterfall that opens up to the sky. Below, a pond that collects rainwater encompasses the living area.

A rich array of garden types was arranged; a kitchen entrance grove of trees, a 2-storey internal enclosure of fern walls to the living spaces, moss pebble entrances to bedrooms. The design has a living, organic quality, where the plants grow and mature, where the smell of wet soil fills the air, where the leaves drop and wither in the house. The configurations of the spaces and luxuriant use of plants and water elements generate a cool microclimate within the house, reducing the need for air-conditioning and artificial lighting. This house offers a congenial atmosphere, where residents can enjoy quality of its spaces and be in sync with nature.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10756







Reply With Quote
     
     
  #774  
Old Posted Nov 27, 2008, 8:37 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
NRGi’s Headquarters / SHL Architects
Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Location: Dusager, Aarhus N, Denmark

Client: NRGi a.m.b.a.
Ingeneering: Consult - Consulting Engineers
Contractor: H. Hoffmann & Sønner
Project Year: 2005
Construction Year: 2006-2007
Constructed Area: 5,067 sqm
Photographs: SHL
http://www.archdaily.com/8756/nrgi%e...hl-architects/









Reply With Quote
     
     
  #775  
Old Posted Nov 27, 2008, 8:41 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
Gloucester Mews West, London, United Kingdom
Toh Shimazaki show how to get the most out of your townhouse
The site for this new three storey mews house in central London was just 3.5m wide, yet from this incredibly tight spot the practice has crafted a unique and uplifting dwelling, tailored to fit the needs of the client, an international business person.

Despite the limits of the site, the configuration of spaces within conjures up room for two shower rooms, a kitchen, dining area, bedroom, living room, a study and an external terrace. Whilst the exterior compliments the adjoining mews cottages and tall terraced buildings to the rear, a floating oak staircase loosely defines the interior spaces, spiraling around glass floor sections that, together with two glazed apertures in the roof, allow natural light to flood throughout the building.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10752







Reply With Quote
     
     
  #776  
Old Posted Nov 28, 2008, 3:08 AM
TANGELD_SLC's Avatar
TANGELD_SLC TANGELD_SLC is offline
The World Is Welcome Here
 
Join Date: Apr 2008
Location: SL,UT
Posts: 886
Ok, Amor, I know that you, like me, have a soft spot for the international/brutalist architectural style, but The only ones I actually would consider progressive were the Elok House and NRGI headquarters. Everything else is not all that progressive, IMO.
__________________
Espavo!

Plyg, Metrosexual, & AVENian
Reply With Quote
     
     
  #777  
Old Posted Nov 28, 2008, 4:51 AM
America 117 America 117 is offline
BANNED
 
Join Date: May 2008
Posts: 613
edit
Reply With Quote
     
     
  #778  
Old Posted Nov 28, 2008, 6:53 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
is this better?

Quote:
Privium, Amsterdam, Netherlands
Exclusivity incarnate in Amsterdam Airport Schiphol's new premium lounge
Frequent fliers to Amsterdam Airport Schiphol might already be familiar with the name of Privium and the benefits of membership, for the rest it can be defined as a “select way to travel” based on priority airport services, such as preferential parking, discounted valet parking, business class check-in, the preferential Privium-only route to a secure area beyond the customs checkpoint via a quick iris scan and now the much-awaited members-only lounge.

Following an international competition, Privium Schiphol appointed the young design bureau at M+R interior architects from Eindhoven to design their highly exclusive ClubLounge located between Departure Halls 1 and 2. Once passengers have reached the “eye,” which is literally a door shaped like a pupil that opens to provide access, they are invited to experience the comforts of every imaginable travel amenity from a fully stocked bar to a Light Energy Cabin intended for battery recharging, as well as complimentary food, computer workstations and business services. The ambiance is relaxing and aesthetically pleasing to the tired traveller’s eye, no pun intended, with an all-white décor, colourful sitting areas and giant organic shapes mixed in with well-chosen design classics to set the mood.

As Privium claims, “Life’s not about the destination. It’s about the journey.” And this journey involves a stop at the lounge.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10784











Reply With Quote
     
     
  #779  
Old Posted Nov 28, 2008, 6:59 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
this reminds me of the condo building in post #751

Quote:
IJburg house, Amsterdam, Netherlands
Marc Koehler comes up with an innovative solution for a small space
The house is located on a very small plot in IJburg, a recently developed suburb of the city of Amsterdam, which triggered the idea of making a vertical garden; nature and culture merge in one structure. The house is designed as a monolithic sculptural mass, contrasted with open collective spaces that seem to have been 'carved out' from the solid volume, connecting them to the street, the garden and roof terrace.

The ornamental masonry texture is not only a decorative enhancement of the sculptural mass, but also functions as an underlay for different sorts of climbing-plants to grow up the facade, giving birth to the idea of a vertical garden. This was enhanced by integrating plantbarges on several levels in the facade. The ecological character of the house was reinforced by making use of passive and active solar-energy and an earth heating-pump.
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10776







Reply With Quote
     
     
  #780  
Old Posted Nov 28, 2008, 7:08 PM
amor de cosmos amor de cosmos is offline
BANNED
 
Join Date: Jun 2005
Location: lodged against an abutment
Posts: 7,556
Quote:
ghd Headquarters, Leeds, United Kingdom
Putting the 'head' in headquarters, careyjones design for hair products brand ghd completes
The striking new 15,600 sq ft headquarters for global hair beauty brand ghd, is now complete. Designed by careyjones interiors, the high specification project at landmark development, Bridgewater Place in Leeds provides a stunning central location for the market-leading styling iron and hair products manufacturer.

careyjones interiors worked with a project team from ghd, fit out specialists Overbury and Project Managers Fox Lloyd Jones to create the innovative space that provides a unique setting which brings ghd’s fashion style and image core values to life. The new HQ has a wide variety of uses including being a showcase for products, plus hosting events and developments to the international market. It also provides an office for more than 55 members of staff.

The space offers a unique environment for staff, clients and visitors. Key elements include the creation of a striking reception area with a catwalk, a multi-functional training academy, open plan offices with a high specification boardroom and break out meeting areas.

Beth Watson, project manager for the development of ghd and the education director at ghd, said: “It has taken two years to plan and develop our new HQ and it is amazing to finally move in. We wanted to stay loyal to our Yorkshire heritage as a brand and felt that Leeds was the right location to invest in as we move forward to the next stage of our development."

Project Director at careyjones, Scott Ryalls continued: “Hopefully people will be blown away by the aesthetics of the whole journey through the space, ghd’s commitment to the overall interior design married with their own strength of brand should synergise the company, staff and visitors alike.”
http://www.worldarchitecturenews.com...pload_id=10781









Reply With Quote
     
     
This discussion thread continues

Use the page links to the lower-right to go to the next page for additional posts
 
 
Reply

Go Back   SkyscraperPage Forum > Discussion Forums > Buildings & Architecture
Forum Jump


Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 2:56 PM.

     

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.